Tietoa kristallisuolasta

Ruokasuola

Ihmisen suolankäytöllä on pitkä historia. Suola on muinaisina aikoina ollut arvokas kauppatavara. Suola on antanut ruokaan makua ja mahdollistanut ruoan säilömisen ennen kylmälaitteita. Nykyään käytämme suolaa jokaisessa keittiössä ja valinnanvaraa erilaisten suolatuotteiden välillä on runsaasti.

Suola-sanalla tarkoitetaan yleiskielessä yleensä ruokasuolaa, jolla maustamme ja säilömme ruokaa. Kemiassa suolaksi nimitetään yhdisteitä, jotka kiinteässä olomuodossaan koostuvat ionisidosten koossa pitämistä kiteistä. Natriumkloridi on yksi tällainen yhdiste. Tavallinen ruokasuola on lähes kokonaan natriumkloridia. Lääketieteessä puhutaan keittosuolasta, kun kyse on samasta natriumin ja kloorin kemiallisesta yhdisteestä.

Suola on yleinen luonnonaine, jota esiintyy merivedessä, kallioperässä ja suola-aavikoilla. Puhtaana natriumkloridina suolaa ei kuitenkaan luonnossa esiinny. Teollisesti jalostetusta ruokasuolasta poistetaan kaikki muut aineet ja se on käytännössä puhdasta natriumkloridia.

Kristallisuolaa louhitaan Himalajalta

Kristallisuola on muodostunut maaperään miljoonia vuosia sitten. Alkumeren haihduttua suola on jäänyt puristuksiin Himalajan vuoriston alaosiin. Paine on aiheuttanut suolan rakenteen kristallisoitumisen. Kristallisuolan louhitut palat ovatkin kuin pieniä luonnon taideteoksia. Puhtain kristallisuola on kiven ja tummanharmaan kivisuolan seassa punertavan valkoisina suonina. Värinsä vuoksi kristallisuolaa kutsutaan myös ruususuolaksi. Kaunis punertava sävy suolaan tulee sen sisältämistä mangaanista ja raudasta. Himalajan kristallisuola sisältääkin luontaisesti lukuisia kivennäis- ja hivenaineita, kuten terveydelle tärkeitä kaliumia ja magnesiumia.

Kristallisuola on luonnonsuolaa: sitä ei käsitellä teollisesti eikä siitä poisteta mitään. Koska esiintymät ovat syvällä kalliossa, Himalajan kristallisuola on ollut suojassa saasteilta ja pysynyt puhtaana.

Kristallisuola on luonnonvara jonka esiintymiä on harvassa ja sen mekaaninen louhinta on mahdotonta. Kristallisuolaa kutsuttiinkin ennen "kuninkaiden suolaksi", sillä se oli vain harvojen etuoikeus.

Ihminen tarvitsee natriumia

Natrium kuuluu ihmiselle välttämättömien kivennäisaineiden joukkoon. Kehomme tarvitsee pieniä määriä natriumia elimistön sisäisen tasapainon ylläpitämiseen eli fysiologiseen homeostaasiin.
Yleisesti natriumia saadaan nykyään ravinnosta joko tarpeeksi tai liikaa, mutta on myös tilanteita jolloin natriumin saanti voi jäädä vähäiseksi. Suolan puutetta voivat aiheuttaa esim. lääkitys, syömättömyys, hikoilu ja vatsataudit. Hyvin runsas veden juominen voi myös heikentää elimistön nestetasapainoa. Oireita ovat mm. väsymys ja pahoinvointi.

Liika natriumin saanti altistaa terveyshaitoille. Natriumia ei siis pidä olla ravinnossa liikaa eikä liian vähän. Kohtuus ja sopusointu ravinnon ja kulutuksen, rasituksen ja levon välillä onkin tasapainoisen elämän lähtökohta yleisesti.

Tutkimuksissa joissa on selvitelty natriumkloridin vaikutuksia terveyteen, on käytetty teollisesti käsiteltyä ruokasuolaa. Vastaavia tutkimuksia luonnonsuolalla ei ole tehty. Yleinen oletus on, että natriumkloridin vaikutus on sama sen lähteestä riippumatta.
Lukuisat ihmiset ovat kuitenkin kokeneet luonnonsuolan sopivan heille paremmin kuin teollinen, käsitelty suola. Osasyy lienee luonnonsuolan sisältämät kivennäis- ja hivenaineet, jotka natriumin ohella osallistuvat elimistön sisäisen tasapainon säätelyyn. Suolan vaikutus ihmiseen on myös jossain määrin yksilöllistä.

Jodi

Suomessa jodin saannista ollaan oltu huolestuneita, koska maaperässämme on niukasti jodia. Jodi on ihmiselle välttämätön hivenaine. Jodia saadaan ravinnosta esim. maidosta ja maitotuotteista, merilevätuotteista ja jodioidusta suolasta. Mikäli et kovin paljon käytä maitotuotteita etkä pidä merilevän mausta, voit valita käyttöön jodioidun ruokasuolan. Himalajan kristallisuola sisältää luontaisesti pienen määrän myös jodia. Tuisan kristallisuolasta on valittavana myös jodioitu vaihtoehto, johon on lisätty jodia viranomaisten suosittelema määrä 25 mg/kg.

Kulinaristien suosima

Ruoanlaittoon intohimoisesti suhtautuvat kokit arvostavat aromikkaan kristallisuolan ruokaan tuomia hienovaraisia sävyjä. Käsittelemätön, puhdas Himalajan kristallisuola korostaa upeasti ruoan makua.
Jos ruoanlaitossa vähennetään suolan käyttöä ja nostetaan sen sijaan pöytään sormisuolaa tai kristallisuolamylly, jokainen ruokailija voi annostella suolaa omien mieltymystensä mukaisesti.

Esimerkkejä kristallisuolan käytöstä

Sole

Mineraalirikkaalla kristallisuolaliuoksella voi palauttaa kehon nestetasapainon.
Täytä kannellinen lasiastia- tai kannu (muovinenkin käy) lähdevedellä tai suodatetulla hanavedellä ja lisää kristallisuolapaloja. Odota pari tuntia. Jos kaikki on liuennut, lisää kristallisuolaa kunnes enempää ei enää imeydy veteen. Näin olet saanut kylläisen (noin 30 %) vesi-suolaliuoksen eli solen.
”Sole” on lähtöisin latinan aurinkoa tarkoittavasta sanasta ”sol”, ja tarkoittaa ”nestemäistä auringonvaloa”.
Lisää suolaliuokseen vettä ja suolaa aina tarpeen mukaan, jotta se pysyy kyllästettynä. Imeytymätöntä suolaa on aina hyvä olla pohjalla tämän merkkinä. Suola tekee liuoksesta säilyvää ja sitä voi säilyttää huoneenlämmössä. Laita tätä kyllästettyä suolaliuosta parista tipasta (ensimmäisillä kerroilla sekä lapsille) teelusikallinen lasilliseen vettä ja nauti joka aamu tyhjään vatsaan. Voit myös laittaa teelusikallisen myös isompaan vesimäärään ja nauttia päivän aikana tai esim. raskaan, pitkäkestoisen urheilun jälkeen.

Suolaliuos on ikivanha itsehoitomenetelmä

Laimea, noin 1 % suolalius vastaa elimistön omia nesteitä eikä ärsytä limakalvoja. Liuoksen tekemiseen voit käyttää kristallisuolapaloja, karkeaa tai hienompaakin suolaa.
Suolaliuosta voi käyttää mm. nenän, suun ja silmien huuhteluun ja haavojen puhdistamiseen. Ärtynyt akneiho voi rauhoittua lempeällä suolavesihoidolla.

Suolaterapia

Jo keskiajalla huomattiin suolaluolissa ja -kaivoksissa oleskelun vaikuttavan positiivisesti terveyteen. Suolahuone-hoidossa mikroskooppisen pienet suolahiukkaset kulkeutuvat hengitysilman mukana keuhkorakkuloihin saakka. Hoito vähentää turvotusta limakalvoissa, irrottaa limaa ja lievittää hengitystietulehdusten oireita. Suolaterapiaa voi kotioloissa toteuttaa erityisellä suolaterapia-laitteella. Hoidolla ei ole haittavaikutuksia ja se sopii kaiken ikäisille.